Archief

loginMijnen ruimen
Niet-ontplofte fragmentatiebommen PDF Print E-mail
Geschreven door Helmi en Jeroen   
zaterdag, 04 juli 2009 00:05

 

Nooit geweten dat Laos het meest gebombardeerde land ter wereld is! Als je daar bent kan je er echter niet aan ontkomen dat de Amerikanen in de jaren '60 en '70 vliegtuigladingen vol met bommen hebben gedropt. Een groot deel van de bommen is niet ontploft en ligt nog gewoon op de plek waar ze zijn neergekomen. Fragmentatiebommen zien eruit als tennisballen en kinderen pakken ze op om mee te spelen ..........

De grotere bommen (we hebben ze gezien van een meter of 6) zijn interessant vanwege het metaal. De lokale bevolking ontmantelt ze en verkoopt het metaal voor 3.000 kip (ja je betaalt hier met kippen) = 30 eurocent per kg. Daar wagen ze dus hun leven voor! Zo kunnen we ons dus goed voorstellen dat er nog jaarlijks 60-100 mensen gewond of gedood worden door niet geexplodeerde explosieven.

Gelukkig is er de Mines Advisory Group die helpt met het opruimen van de explosieven. Maar er is nog heel veel werk te doen! Kijk op www.maginternational.org/laopdr om een indruk te krijgen. Geld geven redt levens!

Onze belevenissen tussen de niet-ontplofte granaten lees je in Bommen en mysterieuze vazen.

Wil je helpen om Laos veiliger te maken, maak dan een bijdrage over op rekeningnummer 74.85.91.311 t.n.v. J.C. Mann en/of W.A.M. van der Zanden o.v.v. 'Mijnen ruimen in Laos'. 

LAST_UPDATED2
 


 

Zoeken

Poll

Zullen we een boek schrijven over onze reis?
 

Random foto

No images

Rss Feed

feed-image Berichten Feed