Fout
  • XML Parsing Error at 1:863. Error 9: Invalid character

Archief

loginHiroshima PDF Print E-mail
Geschreven door Jeroen   
maandag, 13 oktober 2008 23:41

Het is alweer twee weken geleden, maar wat was dat indrukwekkend, ons bezoek aan Hiroshima. De dag van aankomst een uur doorgebracht op de plek waarboven op6 augustus1945 om 8.15uur op 600 meter de atoombom tot ontploffing is gekomen. Het toenmalige commerciele centrum van de stad. De ruines van Commercial Exhibition Hall die op die plek stond hebben ze laten staan en daaromheen is een Peace Memorial Parc gebouwd. Als je op die plek staat krijg je al koude rillingen, maar heb je nog geen idee van wat er die dag is gebeurd. Dat kregen we pas de volgende dag, toen we een bezoek brachten aan het Hiroshima Peace Memorial Museum.

Met een druk op de knop werd een hele stad met zijn 350.00 inwoners van de aardbodem weggevaagd. Wat daaraan vooraf ging, hoe de bom tot ontploffing werd gebracht en de vreselijke gevolgen zijn allemaal te zien in het museum. Amerika was op dat moment het enige land met een atoombom. Al in 1944 werd besloten dat de atoombom tegen Japan zou worden gebruikt en werd een lijst van mogelijke doelen opgesteld. Het doel moest in ieder geval dichtbij een groot bewoond gebied liggen om de effecten goed tekunnen meten. Er was ook nog overwogen om de bom tegen Duitsland te gebruiken, maar men was bang dat als er iets misging met het tot ontploffing brengen van de bom, dit Duitsland in staat zou stellen zelf een atoombom te ontwikkelen. Men schatte de Japanners daar op dat moment niet toe in staat. Wat ook meespeelde is dat als Amerika de oorlog in Azie via de grond zou willen beeindigen, ze ook Rusland nodig hadden en dus na de oorlog de macht met Rusland in Azie zouden moeten delen. De atoombom niet tot ontpoffing brengen was gewoonweg geen optie. Er waren al miljarden dollars in de ontwikkeling gestoken en dat zou niet uit te leggen zijn aan de Amerikaanse bevolking. Uiteindelijk is men tot de keuze gekomen om de atoombom op Hiroshima te gooien, waarbij het belangrijkste argument was dat Hiroshima geen krijgsgevangenenkampen had.

Wat er toen gebeurdeis echt niet te beschrijven. Maar alsje in dit museum bent geweest begrijp je niet waarom er nog kernwapens zijn op de wereld. Iedere nationale leider zou eigenlijk verplicht een bezoek moeten brengen aan Hiroshima en in de geschiedenig lessen zou hier veel meer aandacht aan besteed moeten worden. Dat doen de Japanse scholen in ieder geval wel. We hebben nog nooit zoveel handtekeningen uitgedeeld, aan schoolkinderen die in het museum rondlopen. Ook sturen de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki bij iedere kernproef een protestbrief. Wil je zelf een indruk krijgen kijk dan op www.pcf.city.hiroshima.jp of op www.voshn.com (voices of survivirs of Hiroshima en Nagasaki).

Overigens heeft Hiroshima zich inmiddels weer ontwikkeld tot een van de prettigste steden van Japan met heerlijke oesters en leuke restaurantjes!

Inmiddels zitten we weer in een stad met zo'n indrukwekkend verleden: Phnom Penh.

Commentaar
Toevoegen
Een kort na berichtje.
Else Mann (83.83.74.xxx) 2008-10-18 10:41:47

Geliefde jongelui, 18 oktober 2008.
Ik had jullie gemailed dat alles goed
ging met Erik-Jan en Marije, maar dat schijnt niet meer zo te zijn.wel heel
jammer, maar het is niet anders.

Groetjes van tante Else
Schrijf commentaar
Naam:
Email:
 
Onderwerp:
 
 
Voer de anti-spam code in die in het plaatje staat.

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

LAST_UPDATED2
 
 

Zoeken

Poll

Zullen we een boek schrijven over onze reis?
 

Random foto

No images